Nieuw:
Ferry vanaf Singapore
Direct naar Desaru Coast!
Ga je naar Tioman en wil je weten wat voor weer het de komende dagen en weken zal zijn? Dit gedeelte geeft een goede indicatie
Op zoek naar een taxi naar Mersing Harbour Centre?Op zoek naar een bus naar Mersing Harbour Centre?Op zoek naar treinkaartjes?Op zoek naar vliegtickets?Op zoek naar bootkaartjes? Klik hier!Tripadvisor
Tijd in Mersing:
 

Het Weer in Mersing & TiomanHome > > Het Weer in Mersing & Tioman

Het Weer in Mersing & Tioman

Het Weer in Mersing & Tioman

Het weer in Mersing wordt bepaald door twee seizoenen: het zuidwest seizoen en het noordoost seizoen. Hoewel deze nogal verschillend van aard zijn, hebben ze desondanks de neiging om geleidelijk van de een in de ander over te gaab tijdens zogeheten intermonsoon periodes. Deze tussenperiodes kunnen ruim een maand duren en worden daarnaast gekenmerkt door hun typisch eigen weerbeeld.

Naast dit regionale weerpatroon staat het Mersing-gebied ook bekend om de vrij frequente Sumatra-buien, lokale buifronten die vanuit Sumatra komen aanwaaien, soms met windsnelheden tot 30 knopen of meer. Ook valt er dan veel regen. Gelukkig lossen Sumatra-buien vrij snel op, vaak brede opklaringen en rustige omstandigheden achterlatend.

Noordoost-moesson (december - februari)

Het noordoostenseizoen is de meer onstuimige tijd van het jaar. Vanaf ongeveer december beginnen de noordoostenwinden het Tioman-Mersing-gebied binnen te dringen. Met de aanwakkerende wind komen gedurende deze maanden ook een hogere deining en een over het algemeen meer woelige zeetoestand voor. De noordoostelijke wind kan meer dan 20 knopen worden. Als gevolg van deze krachtige wind kan het zijn dat de veerbootdienst zo nu en dan tijdelijk wordt stopgezet .

Hou er ook rekening mee dat dit deel van Azië tijdens de beginfase van de noordoostmoesson vrij nat weer en minder zonuren kent dan normaal. De tweede helft van dit seizoen is echter juist heerlijk a.g.v. de dan heersende lagere luchtvochtigheid en prettige temperatuur. Dit is de reden waarom steeds meer Tioman-resorts deze tijd van het jaar open blijven, ondanks de eerder genoemde kans op problemen met de veerboot.

Intermonsoon (februari - maart en november - december)

Vanaf februari begint het noordoosten zich terug te trekken richting Zuid-Chinese Zee. Het gevolg: kalmere wateren voor de Mersing-regio, zij het met onvoorspelbare en variabele wind.

De intermonsoonperiode kan tot 2 maanden duren, waarin de zuidwestenwind gestaag het gebied binnendringt.

Zuidwesten (april - oktober)

In april / mei is het zuidwesten seizoen zo goed als volledig aangebroken, met o.h.a. zonnige omstandigheden en een lichte tot matige bries. Er komt ook wel eens een sterkere ZW-wind voor, waarbij de wind 15-20 knopen kan bereiken. Het gebeurt zeker niet regelmatig maar het kan tijdens dit seizoen incidenteel voorkomen dat de Tioman-veerboot onderbrekingen ervaart a.g.v. hoge branding.

Sumatra-buien (april - oktober)

Sumatra-buien zijn het meest onvoorspelbare element van het weer rondom Mersing en kunnen, ondanks hun doorgaans voorbijgaande aard, op bepaalde dagen leiden tot problemen voor de veerboot. Dit is iets om in gedachten te houden als u de veerboot neemt naar Tioman, maar ook de dichterbij de kust gelegen eilanden, waaronder bijvoorbeeld Rawa.

Opmerking: ondiepe Mersing-rivier

De monding van de rivier de Mersing is vrij ondiep en het kan op gezette tijden gebeuren dat het water te ondiep voor de Tioman-veerboot om veilig uit te varen. Dit is de hoofdoorzaak dat het vertrekschema van de veerboot naar Tioman niet vaststaat. D.w.z. de veerboottijden van de boot naar Tioman moeten worden afgestemd op de hogere waterstanden van de getijdecyclus, zodat de boot niet vastloopt. Hoewel deze dynamische veerboottijden de goede oplossing zijn voor de ondiepe riviermonding, wordt evenwel aanbevolen om uw overtocht ruimschoots vooraf te boeken en bovendien op tijd aan te komen in het Mersing Harbour Centre.

Vraag / Verzoek

Heeft u een vraag of verzoek over het weer in Mersing & Tioman? Verstuur hem hier...

  m   v
Book uw hotel of resort vandaag en bespaar tot wel 50%!