Mencari teksi ke Mersing Harbour Centre?Mencari bus ke Mersing Harbour Centre?Mencari kereta api?Mencari tiket kapal terbang?
Waktu Mersing:
Mersing Harbour Centre

FAQHome > Mersing Harbour Centre > FAQ


FAQ

FAQ

Mersing
- Adakah Mersing Harbour Centre menawarkan pilihan makanan dan minuman?
- Adakah terdapat ATM di Mersing Harbour Centre?
- Bolehkah saya menempah bas ke Mersing di Mersing Harbour Centre? Atau kenderaan persendirian?
- Bolehkah kita menempah hotel Tioman kami dalam talian di laman web Mersing Harbour Centre?
- Adakah terdapat tempat letak kereta berhampiran Mersing Harbour Centre?
- Apa maksudnya ketika "monsun"?
- Adakah MersingHarbourWebsite.com selamat?
- Sekiranya kita perlu bermalam di Mersing sementara kita menunggu feri kita, adakah kemudahan di sana? Hotel, bank, pasar raya dll?

Ferry to Tioman
- Adakah saya perlu menempah tiket feri saya terlebih dahulu?
- Di mana saya boleh menempah tiket feri saya secara dalam talian?
- Bolehkah saya menempah tiket feri saya melalui telefon?
- Berapa awal saya perlu tiba di Mersing Harbour Centre untuk menaiki feri saya?
- Berapa lama masa perjalanan feri untuk sampai ke Tioman?
- Bolehkah saya menaiki kereta saya dengan feri ke Pulau Tioman?
- Bagaimana saya tahu di mana hendak menaiki feri ke Tioman?
- Saya mendapat mabuk laut - adakah cara lain untuk sampai ke Tioman?
- Adakah terdapat jamban menaiki feri ke Tioman?
- Adakah feri membawa jaket keselamatan di atas kapal?

Tioman Island
- Adakah terdapat restoran yang bagus di Tioman?
- Adakah mereka menerima USD / EUR / JPY / GBP / SGD di Tioman?
- Adakah terdapat farmasi / kedai ubat / apotek di Tioman?
- Bagaimana dengan doktor? Adakah terdapat klinik?
- Bagaimana jika saya mahu menyediakan makanan saya sendiri di Tioman?

Tidak menemui soalan khusus anda di sini? Tanya kami. Atau gunakan borang di bawah.


Adakah Mersing Harbour Centre menawarkan pilihan makanan dan minuman?
Ya, Mersing Harbour Center menawarkan ruang makan tengah hari yang hebat, di mana hidangan Asia dan Barat disediakan segar. Makanannya cukup berpatutan dan sedap. Minuman panas dan sejuk juga terdapat di sini.

Adakah terdapat ATM di Mersing Harbour Centre?
Mersing Harbour Centre tidak menawarkan ATM buat masa ini. Namun, terdapat beberapa ATM di bandar Mersing, yang berjarak sekitar 10 minit berjalan kaki.

Bolehkah saya menempah bas ke Mersing di Mersing Harbour Centre? Atau kenderaan persendirian?
Ya, anda boleh menempah seluruh perjalanan anda di sini di MersingHarbourCentre.com. Klik di sini jika anda ingin menempah tiket bas ke atau dari Mersing, atau di sini jika anda ingin menempah teksi ke atau dari Mersing.

Bolehkah kita menempah hotel Tioman kami dalam MersingHarbourCentre.com?
Boleh. Dan biasanya, harga bilik akan lebih rendah apabila ditempah secara dalam talian daripada ketika anda mencuba untuk menempah bilik di kaunter penerimaan tetamu, iaitu setelah anda tiba di hotel atau resort. Klik Agoda atau Booking.com.

Adakah terdapat tempat letak kereta berhampiran Mersing Harbour Centre?
Ya, ada tempat letak kereta di sebelah Mersing Harbour Centre. Ia dikelilingi oleh pagar dan dikawal oleh keselamatan. Harga tempat letak kenderaan adalah RM18 sehari. Sekiranya tempat letak kereta ini, yang merupakan hak milik Pulau Rawa, penuh, maka anda boleh mencuba tempat letak kereta lain di Mersing, yang terletak di seberang terminal feri. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai tempat letak kenderaan di Mersing, klik di sini.

Apa maksudnya ketika "monsun"?
Bulan-bulan tengkujuh, November hingga Januari adalah bulan-bulan yang bertiup kencang, waktu di mana angin dan cuaca agak sengit dan suasananya cukup tidak stabil. Pada beberapa hari, feri ditangguhkan, atau bahkan dibatalkan. Keselamatan tetap menjadi keutamaan. Sekiranya dan ketika feri anda dibatalkan, anda boleh meminta untuk berangkat di kemudian hari, atau mendapatkan bayaran balik. Namun, perlu diketahui bahawa dalam semua kasus pembatalan / pengembalian dana, biaya pentadbiran akan dikenakan.

Adakah MersingHarbourWebsite.com selamat?
Ya. Walaupun banyak laman web hari ini masih menggunakan protokol HTTP biasa, MersingHarbourCentre.com dihoskan pada pelayan yang didorong oleh HTTPS yang selamat. Ini bermaksud bahawa laman web ini telah dinaik taraf menjadi sijil HTTPS. Ini memastikan perlindungan privasi sepenuhnya untuk semua pengunjung laman web ini. Anda boleh mengesahkannya dengan menggunakan ikon gembok kecil di sebelah kiri bar alamat penyemak imbas anda. Klik untuk maklumat lanjut mengenai sijil sambungan selamat.

Sekiranya kita perlu bermalam di Mersing sementara kita menunggu feri kita, adakah kemudahan di sana? Hotel, bank, pasar raya dll?
Pasti. Bandar Mersing terletak kira-kira 15 minit berjalan kaki dari Mersing Harbour Centrre. Terdapat bank, ATM, kafe internet, pasar raya, pelbagai jenis kedai dan hotel juga. Ingin menempah hotel Mersing anda dalam talian? Klik di sini untuk memeriksa ketersediaan hotel pilihan anda dan / atau untuk menempah bilik anda.

Adakah saya perlu menempah tiket feri saya terlebih dahulu?
Oleh kerana populariti Tioman masih meningkat, pemaju projek membina lebih banyak hotel dan resort baru di pulau itu. Ini menghasilkan lalu lintas tambahan antara daratan dan Tioman, yang kebanyakannya dilakukan dengan feri. Namun, disebabkan perairan cetek di Sungai Mersing, perkhidmatan feri berada di bawah tekanan untuk mengikuti peningkatan jumlah penumpang. Oleh itu, ya, tempahan tiket feri anda lebih awal adalah disyorkan.

Di mana saya boleh menempah tiket feri saya secara dalam talian?
Tiket untuk feri Mersing / Tioman tersedia di sini, di sini atau di sini.

Bolehkah saya menempah tiket feri saya melalui telefon?
Tidak. Tempahan telefon tidak dapat dilakukan, kerana e-mel pengesahan perlu dihantar ke alamat e-mel anda.

Berapa awal saya perlu tiba di Mersing Harbour Centre untuk menaiki feri saya?
Memandangkan terdapat beberapa faktor luar yang dapat mempengaruhi waktu keberangkatan feri, seperti angin, cuaca dan keadaan laut, kami mengesyorkan agar anda tiba di Mersing Harbour Center sekurang-kurangnya 1.5 jam sebelum waktu keberangkatan yang dinyatakan.

Berapa lama masa perjalanan feri untuk sampai ke Tioman?
Bergantung pada air pasang dan keadaan laut umum, mungkin mengambil masa feri sekitar 1.5-2 jam untuk sampai ke Tioman. Namun, jika penginapan anda berada di Kampong Salang, ia memerlukan sedikit masa lebih lama, kerana ia adalah kampong paling utara di pulau ini.

Bolehkah saya menaiki kereta saya dengan feri ke Pulau Tioman?
Tidak. Feri ke Tioman bukanlah feri roll-on-roll-off. Tidak cukup besar untuk memegang kereta, atau motosikal. Namun, ia boleh menaiki basikal, walaupun ini mengikut budi bicara kru kabin feri. Biasanya, bayaran akan dikenakan.

Bagaimana saya tahu di mana hendak menaiki feri ke Tioman?
Nama-nama pelbagai kampong Tioman diumumkan oleh kru kabin, biasanya sebelum feri sampai ke kampong yang dimaksudkan. Berikut adalah pesanan hentian-hentian biasa dalam perjalanan ke Tioman. Tanya saja kepada anak kapal sekiranya anda tidak pasti ke mana hendak turun.

1. Jeti Genting.
2. Jeti Paya. (Jangan salah "Paya" untuk "Berjaya", yang terdengar serupa tetapi ada di kampong sebelah)
3. Jeti Tekek. (Turunkan feri di sini jika anda akan ke Berjaya Resort, Tekek atau Juara.)
4. Jeti Air Batang. (Juga dikenali sebagai "ABC".)
x. Jeti Panuba. (Hanya apabila ada penumpang yang menginap di Panuba Resort.)
5. Jeti Salang.

Balik pesanan dalam perjalanan pulang ke Mersing. (Harap maklum bahawa semasa musim tengkujuh, Disember hingga Februari, laluan yang diambil oleh feri mungkin perlu disesuaikan. Tanyakan kepada kru kabin feri jika anda tidak pasti ke mana hendak turun.)

Ngomong-ngomong, jika anda pergi ke Kampong Mukut atau Kampong Nipah, harap maklumkan kepada kru kabin feri semasa menaiki kapal, sehingga mereka dapat memberitahu anda tempat untuk turun, kerana kampong-kampong ini umumnya tidak termasuk dalam senarai destinasi feri.

Saya mendapat mabuk laut - adakah cara lain untuk sampai ke Tioman?
Bukan dari Mersing. Sebaik sahaja anda berada di Mersing, satu-satunya cara untuk pergi ke Tioman adalah melalui laut. Walau bagaimanapun, melainkan ketika tengah monsun atau ribut meletus, kebanyakan penyeberangan feri tidak terlalu kasar. Sekiranya anda bimbang akan mendapat penyakit mabuk laut, mampirlah ke farmasi Mersing Harbour Centre. Mereka ada rawatan mabuk laut.

Adakah terdapat jamban menaiki feri ke Tioman?
Ya, feri mempunyai jamban di bahagian belakang kabin.

Adakah feri membawa jaket keselamatan di atas kapal?
Ya, feri itu mempunyai jaket keselamatan di ruang kabin atas.*

*Harap maklum bahawa, menurut undang-undang, jumlah maksimum penumpang feri adalah terhad kepada jumlah tempat duduk dan jumlah jaket keselamatan yang sepadan. Dengan kata lain, setelah semua tempat duduk ditempah, feri telah dipesan sepenuhnya dan tidak ada tiket lagi yang dapat dijual. Tidak ada tiket ruang tamu.

Adakah terdapat restoran yang bagus di Tioman?
Pulau Tioman menawarkan banyak pilihan makanan dan minuman. Sebilangan besar kampong mempunyai sekurang-kurangnya beberapa tempat makan kasual dan beberapa tempat peranginan yang lebih mewah menawarkan bufet dan / atau restoran makan yang tepat. Hidangan biasanya merangkumi makanan Melayu dan Barat. Sandwic dan hamburger biasanya juga disediakan. Untuk alasan yang jelas, terdapat banyak makanan laut yang ditawarkan di Tioman.

Adakah mereka menerima USD / EUR / JPY / GBP / SGD di Tioman?
Tidak juga. Sebaiknya tukar mata wang asing anda ke Ringgit Malaysia di daratan sebelum anda menaiki feri ke Tioman.

Adakah terdapat farmasi / kedai ubat / apotek di Tioman?
Ya. Sebilangan besar kampong di Tioman mempunyai sekurang-kurangnya satu kedai yang menjual pelbagai jenis barang di kaunter, seperti Panadol, Band-aids, Vicks dll. Secara kebetulan, barang-barang tersebut juga terdapat di Mersing Harbour Center. Klik di sini untuk perincian kedai.

Bagaimana dengan doktor? Adakah terdapat klinik?
Sekiranya anda memerlukan doktor semasa berada di Tioman, hubungi Klinik Tioman, yang terletak di Desa Tekek, di talian +60 (0) 9-4191880. Untuk bantuan perubatan di Mersing, sila hubungi Hospital mersing di talian +60 (0) 7-799 3333.

Bagaimana jika saya mahu menyediakan makanan saya sendiri di Tioman?
Hampir setiap kampong di Tioman menawarkan satu atau dua kedai yang mempunyai bahagian hasil segar dan juga menjual rempah tempatan yang lebih biasa digunakan untuk memasak.

Tidak menemui soalan khusus anda di sini? Tanya kami. Atau gunakan borang di bawah.

  l   w


Book your hotel or resort room online now - Save up to 50%!