Mencari teksi ke Mersing Harbour Centre?Mencari bus ke Mersing Harbour Centre?Mencari kereta api?Mencari tiket kapal terbang?Tripadvisor
Waktu Mersing:
Mersing Harbour Centre

Kampong JuaraHome > Tioman > Kampong Juara


Kampong Juara

Kampong Juara

Juara adalah satu-satunya kampung di pantai timur Tioman dan boleh dikatakan paling terpencil. Feri Mersing tidak pergi ke sini, itulah sebabnya mengapa Juara masih sepi dan pedesaan seperti sebelum agen pelancongan luar negara menemui Tioman.

Satu-satunya cara untuk mencapai Juara adalah dengan menaiki bot laju peribadi dari Genting atau dengan Jeep dari Tekek.


Beberapa pelancong yang berani membuat perjalanan ke Juara dengan berjalan kaki dari Tekek, tetapi perjalanan hampir 3 jam tidak digalakkan bagi mereka yang tidak begitu berani.

Namun, matahari terbit yang cukup menakjubkan menjadikan Juara lebih bernilai daripada usaha. Dan pantai Juara terpilih sebagai pantai yang paling indah ke-21 di dunia oleh CNN, jadi cubalah untuk tidak ketinggalan ketika anda mengunjungi Tioman.

Juara menawarkan beberapa chalet dan restoran, yang mana kebanyakannya terletak di seberang laut. Lebih baik lagi, di mana sahaja tempat Juara yang anda lawati, anda pasti mempunyai pemandangan laut yang indah.

Selain laut dan pantai, ada juga hutan zamrud yang padat untuk dijelajahi, serta sungai (sederhana), air terjun dan laguna. Oleh itu, tidak ada kekurangan tempat untuk dilihat dan hal-hal yang harus dilakukan, terutama kerana terdapat juga tempat perlindungan penyu untuk dikunjungi.

Ngomong-ngomong, jika anda berselancar, kami sarankan anda mengunjungi Juara pada musim tengkujuh, November - Februari, kerana selancar di sini mencapai 10 kaki dan boleh berkualiti. Sebenarnya, sangat mudah dilayari oleh gelombang ini sehingga kini Juara menjadi rumah bagi peraduan melayari.

Juara Express
Mengenai khabar angin bahawa feri Juara Express akan mengoperasikan perkhidmatan feri terus ke Juara dari Tanjung Gemuk, ini mungkin berlaku, walaupun belum ada tarikh permulaan.

Feri Juara Express akan menjadi tambahan yang baik untuk armada feri Tioman, sejauh ini, tidak ada yang pergi langsung ke Juara, yang memerlukan turun dari Tekek dan kemudian menaiki teksi lintas Tioman ke Juara.

Kampong Juara menyokong Project Aware.

Borang pertanyaan

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai Kampong Juara? Hantar ke sini...

  l   wBook your hotel or resort room online now - Save up to 50%!